zaterdag 13 december 2008

Nathalie Rykiel ontwerpt nieuw Coca Cola Light flesje

Modeontwerpers beperken zich niet enkel tot kleding. Auto's, jachten en zelfs helikopters zijn nu ook het speelterrein van de ontwerpers. Nathalie Rykiel, dochter van Sonia Rykiel, heeft dan weer een Coca Cola Light flesje op haar naam staan. Zij treedt hiermee in de voetsporen van Roberto Cavalli.

Het aluminium flesje zal te vinden zijn bij de Franse supermarkten Monoprix en Bon Marché (La Grande Epicerie) vanaf januari. Het veelkleurige flesje zal 1,25 euro kosten. Er is ook een met diamanten bezette versie van het flesje op de markt. Deze versie is te koop bij Colette. De bijpassende handtas zal waarschijnlijk ook daar te vinden zijn.

Wat vindt u van dit nieuwe concept van Coca Cola light? Bent u bereid om meer te betalen voor een flesje van Coca Cola light? Laat me uw reacties weten!

zaterdag 6 december 2008

Cardoen stunt: één auto kopen, tweede gratis

Autodealer Cardoen pakt uit met een opmerkelijke promotiestunt: wie van zaterdag 29 november tot 15 december één van de 100 geselecteerde nieuwe auto's koopt, krijgt er een tweede auto gratis bij.

Cabrio's
De 100 nieuwe auto's van de actie zijn in de acht Cardoen-verkooppunten gemarkeerd met een rode bol. Het gaat hoofdzakelijk om grotere personenwagens en bestelwagens, maar ook cabrio's, monovolumes en 4x4 terreinwagens. De wagens worden verkocht aan de gewone catalogusprijs, vanaf 22.800 euro (inclusief btw). Wie zo een auto koopt, krijgt er een tweede auto gratis bij. U krijgt de keuze uit meer dan 100 nieuwe of bijna nieuwe stadswagens, die gemarkeerd staan met een gele bol.

"Met dank aan crisis"
Cardoen zegt dat het net door de crisis de auto's kan weggeven. "Nu de economische crisis toeslaat, krijgen de autoconstructeurs hun alsmaar groter wordende stocks niet meer verkocht. De constructeurs liquideren hun stock via Cardoen." Deze buitengewone actie is volledig in lijn met de Europese wetgeving op koppelverkoop, aldus nog Cardoen.

Wat vindt u van deze campagne? Is dit volgens u een voorbeeld van koppelverkoop? Laat het me weten!

zaterdag 29 november 2008

The big ask


Deze zomer lokte 'Ben X'-regisseur Nic Balthazar 6 000 mensen naar het strand van Oostende om mee te spelen in een clip. Bedoeling van deze 'The Big Ask'-video is politici ervan te overtuigen een klimaatwet te stemmen en de uitstoot van broeikassen tegen te gaan. De clip wordt de blikvanger van de internationale 'The Big Ask'-klimaatcampagne, die momenteel door Friends of the Earth in 17 Europese landen gevoerd wordt.

Onder het motto 'Act Now' vormen de figuranten letterlijk een oproep om niet langer te talmen en actie te ondernemen om ons klimaat te redden. Indien maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan nog jarenlang uitstellen, dreigt de schade aan ons milieu onomkeerbaar te worden. In het Verenigd Koninkrijk heeft men de boodschap alvast begrepen - daar ondertekent men vandaag als eerste land ter wereld een nationale 'Climate Bill'.

Denkt u dat deze clip mensen kan wakker schudden? Wat vindt u van de boodschap? Laat het me weten!

zaterdag 22 november 2008

'Is de consument nog merktrouw?'

Ondanks de sombere tijden van nu blijft de consument nog merktrouw, zo blijkt uit onderzoek van Research International naar het consumentengedrag onder invloed van de financiële crisis.

Er zijn tekenen van een gepercipieerde vermindering van de kwaliteit van leven over de afgelopen 12 maanden, meent Research International op basis van het onderzoek.

Zo’n 30 procent geeft aan dat zijn/haar kwaliteit van leven is verslechterd, tegen zo’n 20 procent dat deze is verbeterd. De helft van de consumenten bespeurde echter nog geen veranderingen.

Voor de komende 12 maanden ziet het beeld er ongeveer hetzelfde uit, maar zijn de verwachtingen iets meer gepolariseerd: zowel het aantal optimisten als het aantal pessimisten stijgt licht.

Enkele constateringen van het onderzoeksbureau over het consumentengedrag:
  • Consumenten zijn aanbiedingsgevoeliger geworden. Ze zijn vooral promotie-/aanbiedingen georiënteerd, en (voorlopig) nog minder geneigd van merk en/of aankoopplaats te veranderen.
  • De merktrouw blijft dus (nog) hoog. De merkbinding verschilt echter per categorie: bij zuiveltoetjes is deze minder sterk dan bij bijvoorbeeld bier.
  • Gesteld voor de keuze tussen prijskortingen, cadeaus, spaaracties, enz., kiest men vooral voor prijskortingen.
  • Finance en utilities: ook hier zijn consumenten op zoek naar besparingen. Bedrijven die hier pro-actief op inspelen, kunnen scoren.
  • Uit eten is een sector waarop de consument ook bezuinigt: minder vaak, ook hier op zoek naar interessante deals, minder 'after dinner drinks'. 'Staying at home is the new going out'.

Blijft u nog steeds merktrouw onder invloed van de huidige financiële crisis? Laat het me weten!

zaterdag 15 november 2008

Ongezonde reclame

De voedselindustrie (incl. de horeca) geeft ongeveer 2 000 keer zoveel geld uit aan het stimuleren van ongezond eetgedrag dan de overheid uitgeeft aan het stimuleren van gezonde eetpatronen.

Als je op straat rondloopt, wordt je overdonderd met aanbiedingen en reclames om vooral veel ongezond te eten. McDonald’s bijvoorbeeld wedijvert om je aandacht om je naar binnen te lokken. En hebben ze daar gezond voedsel? "Ja, zeggen ze, we hebben salades!" Heb je die salades wel eens goed bekeken? Daar zit meer bijgevoegd dan alleen een paar blaadjes sla.

Dan toch maar naar de supermarkt voor gezonde voeding? Dit is toch niet zo'n goed idee. Want daar is namelijk over alles, nagedacht om zo veel mogelijk in jouw karretje te laten komen. Niet alleen de volgorde van de artikelen, maar ook de geluiden en zelfs de geuren zijn ingesteld om je te verleiden. Albert Heijn geeft het nu zelfs toe in zijn laatste reclame. Als je niet verleidt wordt door alle heerlijke dingen is Albert Heijn best goedkoop. Ja, heb je het wel eens geprobeerd? Dan moet je net zoals dat stel in de reclame je vlak voor je naar binnen gaat helemaal vol stoppen met eten zodat je geen honger hebt. Dan wordt je niet verleidt door de heerlijk ruikende croissants, de probeerstands, de snoep bij de kassa en ga zo maar door.

Als je verslaafd bent aan eten, wordt het steeds moeilijker om eraan te weerstaan. Voor geen andere verslaving wordt meer legaal gepromoot. Rokers, alcoholisten, junkies hebben het dus eigenlijk nog gemakkelijk. Voor hun wordt het steeds moeilijker om aan hun stuff te komen. Maar dit geldt niet voor voeding. Dat wordt overal op straat, op televisie, in de bladen en op het internet gepusht.

Wordt u in de winkel ook steeds verleid door de tsunami van ongezond voedsel? Laat het me weten!

maandag 10 november 2008

Evaluatie studentencongres Stichting Marketing

Stichting Marketing organiseerde op 4 november 2008 het twintigste marketingcongres voor studenten. Dit konden wij, de studenten van 2 en 3 Marketing, niet onopgemerkt laten voorbegaan. ‘User centric marketing’ was het thema van dit jaar.

Positieve punten:

+ ligging (vlakbij het station)
+ programmaboekje
+ goede zaal
+ giftbox
+ interessante sprekers
+ aparte lunch voor docenten
+ wedstrijden
+ pauzes

Negatieve punten:

- toewijzing van zitplaatsen
- vervallen bonnen in zakje van ‘Guido’
- spreker die over tijd ging
- organisatie van lunch
- te warme inkomhal
- te weinig toiletten
- chaos

Besluit: Ik vond het een leerrijk congres dat zeker voor herhaling vatbaar is. Het was inhoudelijk zeer goed maar de organisatie was soms wel chaotisch.

donderdag 30 oktober 2008

Noem een oudere nooit een oudere!


De laatste jaren hebben veel bedrijven geprobeerd zich een jonger imago aan te meten. Jong is tenslotte altijd een groeimarkt geweest. De vraag is echter of dat juist is geweest. Er komen tenslotte steeds meer ouderen bij.



Vandaag de dag voelen ouderen zich jong, hip, actief … en zeker niet oud. Daarom zoeken bedrijven en marketingbureaus naar de juiste aanspreektoon. Maar dit is niet gemakkelijk. Een goed voorbeeld van een reclame met de juiste toon is de Pro-Age lijn van Dove.

‘Dit is een eerlijke, sympathieke campagne met oudere vrouwen die gebruik maken van Pro-Age producten. Hier zie je duidelijk dat het krampachtig vasthouden van `de eeuwige jeugd' voorbij is en het ouder worden geaccepteerd is. Een andere insteek noemen we ageless, leeftijdsloos. Hierbij vermijdt de reclamemaker elke verwijzing naar leeftijd. Er is sprake van een wereld waar leeftijd geen rol speelt.’

zondag 28 september 2008

Klopt het dat groen in reclame in is?

“Absoluut”, stelt communicatieadviseur Katja Van Putten.

Je ziet erg veel groene kleuren in reclame. Iedereen weet dat we iets moeten ondernemen om het milieu te beschermen, om zuivere lucht te hebben, om de CO2-uitstoot te verminderen. En veel reclamebureaus maken handig gebruik van die bewustwording. Voor reclamebureaus is het een handige verkoopstruc. Kijk bijvoorbeeld naar de actie die Humo had naar aanleiding van de de film An Inconvenient Truth. De verkoopcijfers stegen enorm.

Willen al die bedrijven wel oprecht het milieu helpen of denken ze eerder aan hun eigen portemonnee? “Reclamebureaus zullen niet altijd erg oprechte bedoelingen hebben”, zegt Katja. In vaktermen heet zoiets ‘value dressing’, bekleden met waarden. Je laat je merk associëren met positieve waarden. En daardoor verkoop je meer.

Een goed voorbeeld van value dressing is de reclame van Mister Proper en Volkswagen. Mister Proper is eigenlijk een zeer vervuilend product. En dan kan je je afvragen of dat wel zo eerlijk is.

Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld de reclame van Calgonit-tabletten. Die reclame zegt eigenlijk ‘gebruik je vaatwasser, dan bespaar je water’. Het water dat je dan wel gebruikt, is wel vervuild met Calgonit-tabletten.

Volgens mij is ‘groen’ in reclame slechts een handige verkoopstruc. Ik denk dat men op deze manier wil inspelen op de gevoelens van de mens. Hoe denkt u hierover? Laat het me weten!